Wat is Boekstart?

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. In de praktijk willen we ouders van baby’s en peuters regelmatig een boekenpakket met informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau doen. Zo kan Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken. Lees meer...top

Kan ik mij als ouder inschrijven voor Boekstart?

Je kan je niet individueel inschrijven voor Boekstart. In de gemeenten waar het project loopt, krijg je de geschenkpakketten automatisch in het consultatiebureau van Kind en Gezin of de bibliotheek. In alle andere gemeenten krijg je in de consultatiebureaus van kind en Gezin 2 keer een brochure: ‘Baby’s houden van boeken’ op 6 maanden en ‘Peuters houden van boeken’ op 15 maanden. Vraag ernaar bij de vrijwilligers. Op deze website vind je verder heel wat informatie en boekentips.

top

Waar worden de pakketten uitgedeeld?

Alken, Anzegem, As, Balen, Beernem, Berlaar, Berlare, Beringen, Bertem, Beveren, Bilzen, Blankenberge, Bocholt, Bonheiden, Borgloon, Borsbeek, Bredene, Bree, Brugge, Buggenhout, Damme, De Haan, Dendermonde, Dentergem, Dessel, Diepenbeek, Diksmuide, Dilsen-Stokkem, Duffel, Genk, Geraardsbergen, Gistel, Grobbendonk , Halen, Ham, Hamme, Hamont-Achel, Harelbeke, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Heusden-Zolder, Heuvelland, Hoeselt, Hooglede, Hoogstraten, Houthalen-Helchteren, Houthulst, Ichtegem, Ieper, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Kinrooi, Knokke-Heist, Koksijde, Kortemark, Kortessem, Kuurne, Laakdal, Laarne, Lanaken, Langemark, Lebbeke, Leopoldsburg, Lichtervelde, Lochristi, Lokeren, Lommel, Lo-Reninge, Maaseik, Maasmechelen, Maldegem, Mechelen, Meerhout, Meeuwen-Gruitrode, Menen, Merelbeke, Mesen, Meulebeke, Middelkerke, Neerpelt, Nieuwerkerken, Nieuwpoort, Nijlen, Oostende, Oostkamp, Oostrozebeke, Opglabbeek, Overpelt, Peer, Pittem, Poperinge, Putte, Riemst, Roeselare, Schilde, Schoten, Sint-Gillis-Waas, Sint-Katelijne-Waver, Sint-Truiden, Staden, Stekene, Temse, Tessenderlo, Tielt, Tongeren, Torhout, Veurne, Vleteren, Waregem, Wellen, Westerlo, Wetteren, Wevelgem, Wichelen, Wielsbeke, Wingene, Zedelgem, Zele, Zonhoven, Zuienkerke en Zwevegem.

top

Waarom worden er in mijn gemeente geen Boekstartpakketten uitgedeeld?

Het is onze droom om alle kinderen in Vlaanderen Boekstartpakketten te schenken. Jammer genoeg hebben we hiervoor nog niet genoeg middelen gevonden. Maar goed nieuws: Boekstart breidt steeds meer uit. Surf dus regelmatig naar het overzicht van Boekstartgemeenten op de site om te kijken of jouw gemeente een Boekstartgemeente geworden is. top

Wie betaalt al die pakketten?

In een dertigtal gemeenten worden de babypakketten door Iedereen Leest betaald. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid via het Vlaams Fonds voor de Letteren. De gemeenten betalen enkel voor het peuterpakket.

In de Limburgse gemeenten Alken, As, Beringen, Bilzen, Bocholt, Borgloon, Bree, Diepenbeek, Dilsen-Stokkem, Halen, Hamont-Achel, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heers, Herk-de-Stad, Hoeselt, Houthalen, Kinrooi, Kortessem, Lanaken, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik, Maasmechelen, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Nieuwerkerken, Opglabbeek, Overpelt, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren en Wellen, worden de babypakketten gefinancierd door de provincie Limburg in het kader van het project Taal is van iedereen!

In de bibliotheken van de Leesdijk (Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wetteren, Wichelen en Zele) is het de provincie Oost-Vlaanderen die de peuterpakketten betaalt.

In alle West-Vlaamse gemeenten worden de babypakketten gefinancierd door de provinciale diensten Cultuur en Welzijn.

Volgende gemeenten betalen zowel de babypakketten als de peuterpakketten zelf: Bonheiden, Duffel , Geraardsbergen, Grobbendonk, Laakdal,  Meerhout, Putte, Schilde en Westerlo.

top

Wie beslist welke boeken in het boekenpakket zitten?

De boeken voor de Boekstartpakketten en de boekentips voor de Boekstartbrochure worden geselecteerd door een commissie die bestaat uit jonge ouders, bibliotheekmedewerkers, onthaalouders en medewerkers van Iedereen Leest.top

Kan ik één pakket bestellen?

De pakketten zijn niet los te verkrijgen. Op deze website vind je heel wat boekentips. De boeken zijn verkrijgbaar in de boekhandel en in heel wat bibliotheken.

top

Waarom kan ik in mijn bibliotheek geen babyboeken uitlenen?

Alle bibliotheken hebben prentenboeken en meestal ook kartonboekjes in huis. Badboekjes, stoffen boekjes en knisperboekjes vind je (nog) niet in elke bibliotheek. Maar steeds meer bibliotheken doen inspanningen om van de bib een aangename plek te maken voor ouders met hele jonge kinderen. De extra investering om de boekjes te wassen en ontsmetten nemen ze er graag bij!

top

Hoeveel kost het voor mijn kind om lid te worden van de bibliotheek?

Lidmaatschap is in alle bibliotheken gratis tot 18 jaar.

top

Ik ben bibliotheekmedewerker. Kan mijn bibliotheek deelnemen aan Boekstart?

Gemeenten in Limburg en West-Vlaanderen kunnen instappen als de gemeente het peuterpakket financiert. De provincie betaalt de babypakketten.

 

Gemeenten die zowel de babypakjes als de peutertassen zelf financieren kunnen instappen.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Els Michielsen: els.michielsen@iedereenleest.be of 03 204 10 07 (op dinsdag woensdag en donderdag).

top

 

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.