Tip Cover van Eend zegt miauw
Auteur
Juliette MacIver
Illustrator
Carla Martell
Uitgeverij
Pelckmans

Eend zegt miauw

Elk dier zingt een ander lied. Koe zegt ‘boe’, slang zegt ‘ssss!’, paard zegt ‘hiiiii!’, maar eend zegt ‘miauw’. Hoe veel de andere dieren haar ook aanmoedigen, ze houdt vast aan haar poezenlied. Dit rijmend voorleesboek leidt je op een grappige manier door de dierengeluiden. Met energieke illustraties en een verrassend slot! 

Speel- en voorleestips

Als je dit boek voor een eerste keer gaat voorlezen aan je peuter, start dan met samen naar de kaft te kijken: welk diertje staat daar afgebeeld? Boven de eend staat een tekstballon getekend. Daarin staat het geluid dat de eend maakt. Weet jij welk geluid een eend maakt? Ja, een eend zegt kwaak. Maar weet je wat hier staat? Eend zegt miauw! Dat is gek, niet? Zullen we eens kijken wat er aan de hand is? Zal ik het boek opendoen? Lees het boek voor en nodig je peuter uit alle geluiden van alle dieren mee te doen. Als het boek uit is, koppel dan even terug naar het gesprekje dat jullie voor het voorlezen hielden: nu weet je waarom eend miauw zegt.  
Speel een geluidenspelletje. Als de eend bij het varken zou wonen, wat zou die dan zeggen? Als de hond bij het paard zou wonen, welk geluid zou die dan maken? 
Daar past dit gedicht van Judith Herzberg heel mooi bij: 

Kukeleku kraaide de geit 
Ià balkte de kip 
Miauw mauwde het biggetje; 
allemaal gekkigheid. 

Mè mè mè mekkerde de hond 
Oehoehoe zei de ezel 
Kwak kwak kwak kwaakte het schaap 
dat het ook onzin vond. 

Boe boe loeide toen de kalkoen 
de kat begon te kakelen 
tòk tòk tòk tòk! 
Daar kunnen wij niets aan doen. 

De eend begon te blaffen 
omdat de uil met de haan 
uit zwemmen wilde gaan.