Boekstart wil jou samen met je baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. 

Ik had er eigenlijk niet bij stil gestaan om al zo vroeg met boekjes te beginnen maar anderen hadden mij gezegd: als je baby kan grijpen, kan hij een boekje vastnemen. Toen ben ik ermee begonnen.

Theo, Ieper

Levenslange herinneringen

Boekstart-uurtje Bibliotheek Wilrijk
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Dat is leerrijk én gezellig. De woordenschat van baby’s en peuters die veel woorden horen, groeit razendsnel. Bovendien leert je kind niet alleen meer maar ook andere woorden wanneer er boeken aan te pas komen. En er is meer. Als je al vanaf heel jong met je kind praat en samen in boekjes kijkt, heeft hij het later makkelijker op school. Dat is zelfs bewezen.

Maar bovenal is samen in boekjes kijken gezellig. Dicht bij mekaar zitten, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen... Het versterkt de band tussen ouders en kinderen. Het is pure ‘kwaliteitstijd’, goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Is mijn gemeente een Boekstart-gemeente? 

Boekstart-pakketten

Boekstart-peutertas
© Simon Bequoye | Iedereen Leest

Woon je in een Boekstart-gemeente? Fijn! Dan krijg je via het consultatiebureau van Kind en Gezin of via de bibliotheek op twee momenten vóór je peuter naar school gaat een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek. Zo ontdek je heel vroeg boekjes voor je baby én het aanbod in de bibliotheek. 

Lees meer

Welke boeken zaten er in de Boekstart-pakketten?

Boekstart-boeken
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Al sinds 2005 maakt Boekstart jonge kinderen en hun ouders (die wonen in een Boekstart-gemeente) blij met boekenpakketten op 6 maanden en op 15 maanden.  Onderstaande lijst  geeft je een overzicht van alle boeken die tot op heden in het Boekstart-babypakket of in de peutertas zaten.  

Ontdek alle Boekstart-boeken