Nieuws

Bekijk de Boekstart-aftermovie en lees het verslag met foto's!

Het was een heerlijke zesde Boekstart-dag! Het enthousiasme bij bibliotheken groeit jaar na jaar om iets te organiseren voor de allerjongsten en dat straalt af op het publiek. Geniet mee van de aftermovie en het beeldverslag.
In 2025 vieren we Boekstart-dag op zaterdag 17 mei. Tot dan!

Nieuwe Boekstart-pakketten 2024

Tijd om de nieuwe Boekstart-pakketten én de nieuwe peutertas aan jullie voor te stellen! Het werd weer een kleurrijke en vrolijke selectie, waar baby's en peuters hopelijk even blij van worden dan wijzelf. 

 

Boekstart in de kinderopvang - inschrijvingen traject 2024 geopend!

Ons nieuwe traject 'inspirerende leesomgeving in de kinderopvang' staat klaar! Starten doen we met een startdag op 25 april 2024 in Hotel Dumont in Antwerpen. De andere twee sessies van het traject zijn online netwerkmomenten in juni en september. Werk je in een kinderopvang en wil je graag meer weten over hoe je kan werken aan een fijne leesomgeving in de opvang? Of werk je in de bib en ken je iemand die hier zeker interesse in zou hebben? Stuur de boodschap door!

Leidraad samenwerking bib en consultatiebureau

We vragen jullie om jaarlijks even samen te zitten met de mensen van het consultatiebureau om Boekstart te bespreken. 
Om dat overleg gestructureerd te laten verlopen, maakten we een leidraad op in Google Forms.

Fotoverslag van de vijfde Boekstart-dag!

Op 20 mei vierden we voor de vijfde keer Boekstart-dag! Met meer dan 130 bibliotheken die hun deuren wagenwijd openzetten voor de allerjongsten, werd het een prachtige jubileumeditie!
Kijk je mee naar het fotoverslag van onze fotograag Michiel Devijver?

De derde Boekstart-fotowedstrijd komt eraan - gebruik de QR-code!

Het is weer bijna Boekstart-dag, dus we openen opnieuw een fotowedstrijd. 
Laat je bezoekers een foto insturen van een voorleesmoment met hun baby of peuter, met hun kleinkind of kindjes uit de crèche, zo maken ze kans op een mooi boekenpakket.

 

Piloot 'Boekstart voor Kleuters' van start

In het kader van ‘Vrienden voor het lezen’ krijgt Boekstart de kans om gedurende twee jaar in een aantal gemeentes in Vlaanderen een extra uitdeelmoment toe te voegen in de eerste kleuterklas. Zo werd ‘Boekstart voor Kleuters’ geboren en die piloot ging dit najaar van start.
 

Boekstart-dag 2023 op zaterdag 20 mei!

Het nieuwe jaar is net begonnen, tijd om plannen te maken.
Dit jaar vieren we Boekstart-dag op zaterdag 20 mei! Zoals steeds, hopen we dat er zoveel mogelijk Boekstart-bibliotheken die dag hun deuren wagenwijd openzetten voor gezinnen met kinderen tussen 0 en 3 jaar. 

Oproep! Boekstart-traject: inspirerende leesomgeving in de kinderopvang (mei tot oktober 2023)

Wil je graag de leesomgeving in jouw kinderdagverblijf versterken? Jouw boekenaanbod voor de allerjongsten uitbreiden? Meer te weten komen over de voorleesontwikkeling van jonge kinderen en het belang van interactieve voorleesvaardigheden? Ben je bovendien benieuwd naar hoe anderen werken aan een structurele voorleeswerking in hun kinderdagverblijf? Dan is het traject 'inspirerende leesomgeving in de kinderopvang' iets voor jou! 

Nieuwe bestelronde Boekstart-figuren open!

Met de Voorleesweek voor de deur, openen we een nieuwe bestelronde om Boekstart-materialen te bestellen om je bibliotheek op te fleuren! Bestellen kan tot en met 4 november! 

Vier Boekstart-peuterverhalen in Vlaamse Gebarentaal

Wij leven met al onze zintuigen, maar wat als je één ervan niet kan gebruiken? Wat als je bijvoorbeeld niet kan horen en voorlezen moeilijk wordt? Op zaterdag 24 september tijdens Werelddovendag staan we daar extra bij stil. Dit jaar is het thema 'Iedereen hoort erbij'. Om ook dove baby’s en peuters verhalen te laten ontdekken, liet Boekstart vier prentenboeken vertalen naar Vlaamse Gebarentaal.  

Laatste kans vorming 'aan de slag met Boekstart-voorleesmomentjes'!

Wil je graag nog onze korte opleiding rond Boekstart-voorleesmomentjes volgen?
Dan is dit voorlopig je laatste kans! We organiseren de vorming dit najaar nog twee keer: op 8 november in Brussel en op 10 november in Antwerpen.