Nieuws

Tijd voor onze tweede Boekstart-fotowedstrijd!

Naar aanleiding van de Boekstart-dag organiseren we opnieuw een Boekstart-fotowedstrijd!
Deze keer vragen we een foto in te sturen waarin Boekstart herkenbaar is.
Denk aan een foto met de Boekstart-peutertas, een foto van je baby met een Boekstart-knisperboekje dat je kreeg in het consultatiebureau of een foto waarop jullie samen lezen uit één van de Boekstart-boeken die in jullie peutertas zaten.
Verspreiden jullie de wedstrijd mee onder ouders met jonge kinderen? Hoe meer deelnemers, hoe leuker!

Korte vorming: aan de slag met Boekstart-voorleesmomentjes

In deze nieuwe vorming van een halve dag willen we deelnemers heel concreet op weg helpen om van zo'n voorleesmomentje een succes te maken. We reiken tips en tricks aan en geven vertrouwen om voor te lezen aan deze bijzondere doelgroep: welke boekjes zijn geschikt voor welke leeftijd? Hoe lees ik interactief voor aan baby's en peuters? Sluit jij aan op 21 of 26 april? 

Herbekijk het Boekstart-webinar over inclusie en diversiteit

Op donderdag 18 november 2021 organiseerde Iedereen Leest een Boekstart-webinar met inclusie en diversiteit als thema. Het webinar richt zich tot professionals uit de bibliotheeksector en de kinderopvang. Naast praktijkmaterialen krijgen deelnemers ook tips om als professional het gesprek met ouders aan te gaan over meertalig opgroeien. Je kan de opname hier herbekijken.

Oproep! Boekstart-traject: inspirerende leesomgeving in de kinderopvang (mei tot oktober 2022)

Wil je graag de leesomgeving in jouw kinderdagverblijf versterken?
Jouw boekenaanbod voor de allerjongsten uitbreiden?
Meer te weten komen over de voorleesontwikkeling van jonge kinderen en het belang van interactieve voorleesvaardigheden?

Het antwoord: teken in voor het Boekstart-traject ‘Inspirerende leesomgeving in de kinderopvang’.

Toolbox 'Ouders welkom heten in de bib' van Stad Antwerpen

In opdracht van Stad Antwerpen ontwikkelde VormingPlus (nu: Avansa) Regio Antwerpen een toolbox voor het ontvangen van kwetsbare ouders van jonge kinderen (baby’s en peuters) in de bibliotheek. De toolbox focust met allerlei praktische tips op het creëren van een welkom gevoel en wil het bibliotheekbezoek zo toegankelijk mogelijk maken.

Piloottraject 'inspirerende leesomgeving in de kinderopvang': afgerond

In februari 2020 startten Iedereen Leest en VCOK met een piloottraject dat inzette op een kwalitatieve, inspirerende leesomgeving in de kinderopvang en de samenwerking tussen Boekstart-bibliotheken en kinderdagverblijven versterkte. Met een tussentijds verslag over het traject zetten we reeds het verloop en een aantal mooie praktijken in de kijker. 

Schrijf je in voor het Boekstart-webinar over inclusie en diversiteit

Op donderdag 18 november organiseert Iedereen Leest een Boekstart-webinar met inclusie en diversiteit als thema. Het webinar richt zich tot professionals uit de bibliotheeksector en de kinderopvang. Naast praktijkmaterialen krijgen deelnemers ook tips om als professional het gesprek met ouders aan te gaan over meertalig opgroeien.

Aan de slag met Boekstart-voorleesmomentjes!

Dit najaar presenteren we met veel plezier een nieuwe vorming voor bibmedewerkers. Uit onze Boekstart-babbels bleek dat er nog heel wat bibs aarzelen om voorleesmomenten voor baby's en peuters te organiseren. Ze hebben hierbij ook heel wat vragen: Zullen ouders de weg wel vinden? Hoe pak je dat praktisch aan? Wat als er maar weinig kinderen zijn?

Boekstart en het Global Network for Early Years Bookgifting

Boekstart is niet zomaar een programma van Iedereen Leest, dat enkel in Vlaanderen in het leven werd geroepen. De visie en missie achter Boekstart, kinderen al zo vroeg mogelijk met boeken en voorleesplezier in aanraking laten komen, worden in heel wat landen wereldwijd in programma's uitgewerkt. De organisaties die deze programma's coördineren, bundelen hun krachten in een internationaal netwerk. 

Boekstart-label voor jouw gemeente

Heel wat gemeentes zijn trots om deel uit te maken van het Boekstart-netwerk en willen dat ook graag laten zien. We kregen de vraag of we geen Boekstart-label voor aan de gevel konden ontwerpen. Natuurlijk!  De bewoners van jouw gemeente nog duidelijker maken dat jullie een Boekstart-gemeente zijn? Dat kan vanaf nu ook met het nieuwe Boekstart-label!

Je vindt het label in de lijst met onze communicatiematerialen, waar je het kan downloaden.

Piloottraject 'inspirerende leesomgeving in de kinderopvang': een verslag

Net voor corona ons hele doen en laten overhoop haalde, startten we met een nieuwe Boekstart-piloot in de kinderopvang. Het traject is een initiatief van Iedereen Leest en het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK) en wil onderzoeken hoe kinderopvanginitiatieven en bibliotheken elkaar kunnen versterken om te komen tot een inspirerende leesomgeving. Intussen zijn we bijna klaar om het piloottraject af te ronden. Tijd voor een verslag mét foto's.

Terugblik op de Boekstart-dag van 22 mei 2021!

Met één been in een voorzichtig nieuw normaal en één been in de corona-realiteit, werd de Boekstart-dag van zaterdag 22 mei nog niet het grote voorleesfeest voor baby's en peuters dat we in gedachten hadden. Toch hebben heel wat bibs enorm hun best gedaan om Boekstart extra in de kijker te zetten en ouders met baby's en peuters warm welkom te heten in de bib. Een terugblik!