Nieuws

Aan de slag met Boekstart-voorleesmomentjes!

Dit najaar presenteren we met veel plezier een nieuwe vorming voor bibmedewerkers. Uit onze Boekstart-babbels bleek dat er nog heel wat bibs aarzelen om voorleesmomenten voor baby's en peuters te organiseren. Ze hebben hierbij ook heel wat vragen: Zullen ouders de weg wel vinden? Hoe pak je dat praktisch aan? Wat als er maar weinig kinderen zijn?

Boekstart en het Global Network for Early Years Bookgifting

Boekstart is niet zomaar een programma van Iedereen Leest, dat enkel in Vlaanderen in het leven werd geroepen. De visie en missie achter Boekstart, kinderen al zo vroeg mogelijk met boeken en voorleesplezier in aanraking laten komen, worden in heel wat landen wereldwijd in programma's uitgewerkt. De organisaties die deze programma's coördineren, bundelen hun krachten in een internationaal netwerk. 

Boekstart-label voor jouw gemeente

Heel wat gemeentes zijn trots om deel uit te maken van het Boekstart-netwerk en willen dat ook graag laten zien. We kregen de vraag of we geen Boekstart-label voor aan de gevel konden ontwerpen. Natuurlijk!  De bewoners van jouw gemeente nog duidelijker maken dat jullie een Boekstart-gemeente zijn? Dat kan vanaf nu ook met het nieuwe Boekstart-label!

Je vindt het label in de lijst met onze communicatiematerialen, waar je het kan downloaden.

Piloottraject 'inspirerende leesomgeving in de kinderopvang': een verslag

Net voor corona ons hele doen en laten overhoop haalde, startten we met een nieuwe Boekstart-piloot in de kinderopvang. Het traject is een initiatief van Iedereen Leest en het Vormingscentrum Opvoeding en Kinderopvang (VCOK) en wil onderzoeken hoe kinderopvanginitiatieven en bibliotheken elkaar kunnen versterken om te komen tot een inspirerende leesomgeving. Intussen zijn we bijna klaar om het piloottraject af te ronden. Tijd voor een verslag mét foto's.

Terugblik op de Boekstart-dag van 22 mei 2021!

Met één been in een voorzichtig nieuw normaal en één been in de corona-realiteit, werd de Boekstart-dag van zaterdag 22 mei nog niet het grote voorleesfeest voor baby's en peuters dat we in gedachten hadden. Toch hebben heel wat bibs enorm hun best gedaan om Boekstart extra in de kijker te zetten en ouders met baby's en peuters warm welkom te heten in de bib. Een terugblik!

Meertalige Boekstart-affiche: nu online en in de webshop!

Een affiche met een eenvoudige maar krachtige  boodschap, in veertien talen. 'Lees voor, elke dag. Ook met je baby of peuter.' Je kan de affiche bestellen in de webshop van Iedereen Leest. Heb je ze liever op A4 formaat? Dan kan je ze hier zelf downloaden en afprinten. 

Hoe je responscijfers verbeteren? Doorloop de checklist!

Er zijn een aantal basisacties om in iedere Boekstart-gemeente te realiseren. Die bundelden we in een Boekstart-checklist.
Neem de tijd om met je collega’s de checklist te overlopen en er een aantal actiepunten uit te halen. Je kan de checklist ook apart downloaden en afprinten.

Boekstart-dag op 22 mei 2021

We krijgen hier en daar al vragen over de Boekstart-dag van 2021. We vinden het zelf nog wat vroeg om hierover een standpunt in te nemen en hopen dat we tegen eind mei toch mogen denken aan een fysieke Boekstart-dag!

Twee nieuwe webinars voor de allerjongsten in het kader van de Voorleesweek!

Naar aanleiding van de Voorleesweek organiseren we twee boeiende webinars, één over voorlezen aan baby's en peuters en één over interactief voorlezen aan drie- tot zesjarigen. Schrijf je gratis in!

Heropstart verdeling Boekstart in het consultatiebureau vanaf 1 september

We zijn erg blij te melden dat er vanaf 1 september terug Boekstart-pakketten en bons uitgedeeld kunnen worden in de consultatiebureaus van Kind en Gezin. 
 

coronaschade inhalen via brieven

Door de sluiting van de consultatiebureaus en bibliotheken hebben ouders met een baby of peuter al sinds half maart geen Boekstart-pakketjes meer ontvangen. We doen alvast een concreet voorstel om de Boekstart-pakketten met terugwerkende kracht toch aan de ouders te kunnen bezorgen.

Traject 'inspirerende leesomgeving in de kinderopvang' van start

Op 20 februari startte het traject ‘Inspirerende leesomgeving in de kinderopvang’ . Het traject is een initiatief van Iedereen Leest en VCOK  en wil bibliotheken en kinderopvanginitiatieven van dezelfde gemeenten dichter bij mekaar brengen en hun partnerschap versterken.