Tip Cover van Ons huis : kijk- en voorleesboek
Auteur
Rotraut Susanne Berner
Uitgeverij
Lannoo

Ons huis : kijk- en voorleesboek

Gezellig druk is het in ons huis! Verdiep je samen met je peuter in de bewoners van elke etage. Wie zijn ze? Waar zijn ze mee bezig? Er wordt jam gemaakt, muren worden geschilderd, spullen voor de rommelmarkt verzameld, het gras wordt gemaaid, de pompoenen krijgen water,… Je duikt in een gezellige wereld met de buren van alle leeftijden die hun dagelijkse ding doen. Oudere peuters en kleuters met oog voor detail zullen vast volop genieten van de bedrijvigheid in dit drukke, vrolijke boek.   

Speel- en voorleestips

Wie de grote kijk- en zoekboeken van Rotraut Susanne Berner kent (Het is herfst, Wat een winter, Leve de lente, Zonnige zomer) zal wellicht het huis en enkele personages herkennen. Ga samen met je peuter op ontdekking in dit boek. Op de eerste pagina krijgen we al meteen het hele huis en al haar bewoners te zien. Zie je de poezen Monika en Mingus? Wat doet Andrea? Wie geeft de planten water? Laat je peuter zelf dingen aanwijzen en benoemen, speel daar op in. Stel vragen, benoem wat je ziet of speel spelletjes als ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…. En geef dan een beschrijving (kleur, vorm, wat je ermee kan doen). Lees de tekst voor en ga op zoek in de tekeningen.  
Hebben jullie ook een zolder? Wat bewaren jullie op zolder? Vergelijk de kamers in dit huis met de kamers in jullie huis. Wat is hetzelfde? Wat is anders?  
Wat gaan Thomas en Lene verkopen op de rommelmarkt? Verzamel ook allerlei spulletjes (speelgoed, voorwerpen, …) in een doos en speel een raad- en voelspel. Leg een doek op de doos en neem om beurten een voorwerp vast dat je al betastend moet raden: wat is dit?  
In de keuken maakt Andrea jam. Welk lekkers gaan jullie samen maken in de keuken?  
Neem er de blokkendoos bij en bouw samen een huis, of bouw een huisje met je handen, met dit gedichtje van juf Petra: 

We bouwen een huis (vouw je handen als een driehoek voor je borst) 
Een heel groot huis (vouw je handen als een driehoek boven je hoofd) 
deurtje open (hou je handen open naast je hoofd, palm van je handen naar voor) 
deurtje toe (vouw je handen dicht, palm van je handen voor je gezicht) 
Kiekeboe! (vouw je handen open weer open terwijl je ‘kiekeboe’ zegt)