Tip Cover van Goedemorgen
Auteur
Fleur van der Weel
Uitgeverij
Querido

Goedemorgen

Pimpel en Flik – twee jonge poesjes – starten hun dag met een kommetje melk en een heleboel poezenbrokjes. Na een flinke lik- en wasbeurt zijn ze klaar voor de dag! 

Speel- en voorleestips

Heb je een doos? Stop daar dan dit boekje in, samen met een knuffelpoes, eventueel ook een balletje, een kommetje, een speelmuis,... Maak je peuter nieuwsgierig door te miauwen en zachtjes met de doos te schudden. Laat je peuter de doos opendoen en de spulletjes eruit nemen. Benoem wat erin zit, wat je je peuter ziet doen. Laat je peuter het boekje opendoen en ga samen op ontdekking! Wat doen de poesjes als ze wakker worden? Lees voor, vul aan, benoem en maak geluiden en bewegingen. 
Doe samen met je peuter de bewegingen van de poesjes na: ze rekken zich uit en trippelen naar beneden. De poesjes miauwen, drinken (likkelikkelik) en knabbelen hun brokjes. Dan gaan ze zich wassen! Hoe doen ze dit? Wat zien de poesjes in de tuin? Wat gaat er gebeuren, denk je?  
Speel het verhaal nog na met de doos en de poezenspulletjes. Hebben jullie thuis een kat? Of bij de buren? Ga dan samen met je peuter goed observeren hoe de kat drinkt! Ze maakt een kommetje van haar tong. Diezelfde tong is ook haar washandje tijdens de wasbeurt. Wat kan jij met je tong? Tong uitsteken, ijsje likken, klakken met je tong, …  
Speel met dit versje ‘Poesje Niezeneus’ van Geert De Kockere: 

Blazen blazen 
grote bellen blazen. 
Eentje blijft 
er plakken, 
poesje wil 
hem pakken… 
Grote bolle bellenreus, 
pats-boem, 
hatsjie-hatsjoem, 
poesje Niezeneus! 

Ga bellen blazen en laat je peuter (als poesje of als zichzelf) de bellen vangen!