mama en peuter kijken naar boekstart-banner

Boekbaby’s, de voorloper van Boekstart, startte in 2005 als pilootproject in tien Vlaamse steden en gemeenten. Het programma werd in het leven geroepen om gezinnen met baby’s en peuters bewust te maken van het plezier dat je samen al heel vroeg kan beleven met boekjes. Voorlezen is gezellig én leerrijk. Het programma zorgt ook voor een vroege kennismaking met de bibliotheek. Tijdens de volgende jaren bleef het programma groeien en werd het o.a. door de Provincie West-Vlaanderen en de Provincie Limburg financieel ondersteund. 2017 werd een kantelmoment. Sven Gatz, minister van Cultuur, Jeugd en Media, besliste om Boekstart structureel te ondersteunen zodat elke gemeente de kans kreeg om in te stappen. Ook de nieuwe naam Boekstart en de bijhorende nieuwe huisstijl zagen dat jaar het levenslicht.  

Boekstart werd geïnspireerd door het programma Bookstart dat al sinds 1992 succesvol loopt in Groot-Brittannië. Intussen zijn er wereldwijd in heel wat landen gelijkaardige programma’s, waaronder ook bij onze buren in Nederland. 

Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstart-boodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.