Wanneer je de Boekstart-boodschap wil overbrengen aan anderstalige ouders, dan vind je hier alvast enkele meertalige materialen die je hierbij kunnen helpen. Zo hebben we de Boekstart-boodschap in verschillende talen op A3-affiches, filmpjes met ondertitelingen, onze groeimeter en nog veel meer. We geven je hier alvast een overzicht. 

Overzicht meertalige Boekstart-materialen

In onderstaand filmpje geven we je een overzicht van onze meertalige Boekstart-materialen en enkele tips over hoe je deze best gebruikt. Belangrijk is dus om de materialen ook bij de hand te hebben als je in gesprek gaat met anderstalige ouders.

De Boekstart-brochures

De boodschap die we aan alle ouders geven, is: Lees voor in je eigen taal, de taal waarin je voelt en denkt en die je het beste kent. Voorlezen is ook praten met je kind, vragen stellen, lachen en zingen,... in welke taal dan ook. 

Zowel in de brochure Baby's houden van boeken als in de brochure Peuters houden van boeken leggen we hier een sterke nadruk op, omdat het belangrijk is om dit mee te geven, zeker aan anderstalige ouders. 

Boekstart-brochure cover
Boekstart-brochure cover peuters

 
In iedere brochure vind je vooraan een inlegvel met de Boekstart-boodschap in verschillende talen. Zorg dus dat je een brochure bij de hand hebt, zodat je dit kan tonen aan ouders. Als ze hun eigen taal herkennen, zal dit hen geruststellen. In de brochure vind je volgende talen terug: Engels, Frans, Duits, Spaans, Turks, Pools, Russisch, Albanees, Portugees, Servo-Kroatisch, Arabisch, Roemeens, Bulgaars. 

inlegvel Boekstart-brochure boodschap
inlegvel Boekstart-brochure boodschap

 "Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. Kinderen die al vroeg kennismaken met boeken zijn taalvaardiger, lezen sneller, rekenen beter en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken versterkt de band tussen volwassene en kind. Het is goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid."

De Boekstart-boodschap op A3-formaat

De Boekstart-boodschap kan je ook op A3-formaat afdrukken en ophangen. Download ze hier! 

Boekstart-boodschap op A3

Albanees
Arabisch
Bulgaars
Duits
Engels
Frans
Nederlands
Pools
Portugees
Roemeens
Russisch
Servisch
Spaans
Turks
Oekraïens

Taalstrookjes voor bij de Boekstart-pakketten

De volgende tekst hebben we laten vertalen in 14 talen: "Alstublieft! U krijgt deze boeken – gratis. Speciaal voor uw kind en voor u. Ook heel jonge kinderen genieten van boeken. Samen met u, papa of mama. Samen in een boek kijken, liedjes zingen en vertellen bij de prenten: dat is gezellig. En uw kind leert zo nieuwe woorden en hoort mooie zinnen. Dat is allemaal goed voor uw kind. We wensen u veel gezellige momenten !
Hebt u zin in meer boeken? Ga zeker eens naar de bibliotheek. Uw kind kan gratis lid worden."

Kies de talen uit die het meest voorkomen in je gemeente, kopieer ze en snijd de vellen in strookjes die je aan de ouders kan meegeven. 

Albanees
Arabisch
Bulgaars
Duits
Engels
Frans
Nederlands
Pools
Portugees
Roemeens
Russisch
Servisch
Spaans
Turks
Oekraïens

Uitdeelstrookje Boekstart

Uitnodiging voor de peutertas

Op de achterzijde van de uitnodiging die wordt uitgedeeld aan ouders met een peuter van 15 maanden vind je deze boodschap terug in verschillende talen: “Met deze bon kan je in de bibliotheek een pakketje ophalen met gratis boeken voor je kind.”

uitnodiging Boekstart achterzijde

Meertalige affiche

Een eenvoudige maar krachtige  boodschap, in veertien talen. 'Lees voor, elke dag. Ook met je baby of peuter.' Met deze affiche willen we zoveel mogelijk ouders aanzetten om zo vroeg mogelijk met voorlezen te beginnen. Hang de affiche naast een Boekstart-affiche in de bib of bezorg ze aan het consultatiebureau of de kinderdagverblijven in jouw gemeente en verspreid zo mee de Boekstart-boodschap in zoveel mogelijk talen! Je kan de affiche bestellen in de webshop van Iedereen Leest. Heb je ze liever op A4 formaat? Dan kan je ze hier zelf downloaden en afprinten. Wil je dit projecteren op een beeldscherm? Neem dan contact met ons op voor de horizontale versie. 

Meertalige affiche staand
Meertalige affiche

De Boekstart-groeimeter

In ieder babypakket in een Boekstart-gemeente zit sinds 2019 een Boekstart-groeimeter. Voor iedere voorleesfase staan hier QR-codes op die je kan scannen. Wanneer je dit doet, verschijnt er een talenmenu en kan je een taal kiezen om het filmpje in af te spelen. In de filmpjes tonen we de verschillende voorleesfasen. Deze zijn ideaal om ouders en partners te informeren en zijn ondertiteld in dertien verschillende talen. Je vindt ze terug via onderstaande links: 

Voorleesfasen Nederlands

Albanees
Arabisch
Bulgaars
Duits
Engels
Farsi
Frans
Pools
Portugees
Roemeens
Russisch
Servo-Kroatisch
Turks

Bekijk in het onderstaande filmpje hoe het scannen van de QR-code op de groeimeter juist in z'n werk gaat.