De bibliotheek van Beerse breidde zopas haar aanbod voor kinderdagverblijven uit met Boekstart-boxen: een doos met een diverse selectie boekjes op maat van de allerjongsten. Om het nieuwe initiatief te lanceren, nodigde de bibliotheek medewerkers van kinderdagverblijven en onthaalouders in de gemeente uit voor een gezellige info-avond in de bibliotheek. Want wat houdt dat nu precies in, voorlezen aan baby's en peuters?
De bibliotheek van Beerse breidde zopas haar aanbod voor kinderdagverblijven uit met Boekstart-boxen: een doos met een diverse selectie boekjes op maat van de allerjongsten. Er zijn intussen zestien Boekstart-boxen. Iedere box is verschillend en bevat een twintigtal boekjes. De inhoud van de boxen wordt regelmatig gewisseld. Om het nieuwe initiatief te lanceren, nodigde de bibliotheek medewerkers van kinderdagverblijven en onthaalouders in de gemeente uit voor een gezellige info-avond in de bibliotheek. Leesbevorderaar Inge Umans was ook van de partij en zorgde voor een korte teaser over wat dat nu precies inhoudt, voorlezen aan baby’s en peuters.
Inge vertelt waarom ze het zo belangrijk vindt dat bibliotheken en de kinderopvang de handen in elkaar slaan om ouders te informeren en sensibiliseren.
“Ik zet graag nog eens de kernboodschap van Boekstart in de kijker: het belang van vroeg beginnen voorlezen en hoe je dat juist aanpakt. Uiteraard duiken we ook het boekenaanbod in en doen we een korte oefening waarbij de deelnemers een geschikt boekje moeten uitzoeken bij een bepaalde voorleesfase. Ik vraag dan specifiek te denken aan een kindje van een bepaalde leeftijd in de opvang. Dat werkt concreet en enthousiasmerend.
De bibliotheek heeft een mooi en gevarieerd aanbod aan boekjes. Door het aanbod in pakketten ter beschikking te stellen aan de kinderopvang, leren zij het aanbod kennen, kunnen ze zelf ervaren wat voor hen werkt en met welke boeken de kinderen graag bezig zijn. Zo kunnen ze een selectie maken van wat ze eventueel zelf kunnen aankopen. Bovendien kan de kinderopvang op haar beurt ook ouders warm maken voor de bibliotheek. Wanneer ze foto’s van lezende baby’s of peuters ophangen of filmpjes laten zien waarin er wordt voorgelezen aan de kinderen, zien ouders dat hun kinderen het ook effectief (al) leuk vinden.”
Wil je zelf met een gelijkaardig project van start gaan? Dan heeft Inge nog enkele tips!
“Ik raad steeds aan om ook de voorleestips van de Boekstart-website af te drukken, te lamineren en bij de boekenpakketten te voegen. Niet iedereen weet zomaar liedjes en gedichtjes uit zijn mouwen te schudden. Wie de pakketten graag wat extra’s wil meegeven, kan er verteltassen van maken door vingerpopjes of andere voorwerpen in de tas stoppen die uiteraard aan de boekjes gelinkt zijn. De Boekstart-groeimeter kan natuurlijk ook mee in de tas!
Het zou fijn zijn als bibliotheken toch minstens één keer per jaar een boekenavond zouden organiseren voor de kinderopvang. Zo kunnen kinderverzorgers alle nieuwe baby- en peuterboekjes ontdekken en daarbij ook ervaringen uitwisselen. Boekjes & koekjes!”
Ann Spillemaeckers, bibliotheekassistente van de bib in Beerse, vertelt waarom ze het belangrijk vindt om de Boekstart-boxen in het aanbod op te nemen.
“De verantwoordelijke van de Landelijke Kinderopvang in onze gemeente klopte op een gegeven moment bij ons aan. Zij had in de bibliotheken van Vosselaar en Lille gezien dat onthaalouders er boekenpakketten kunnen uitlenen. We vonden het meteen een mooie aanvulling op de samenwerking met Kind en Gezin en de andere activiteiten in het kader van Boekstart. Via de boxen laten we nog meer baby’s en peuters al heel jong in contact komen met boekjes. Bovendien bouwen we nu een relatie op met de onthaalouders en kinderdagverblijven in onze gemeente en kunnen we hen ook warm maken voor onze activiteiten in het kader van leesbevordering. Als bibliotheek is dit een ideale manier om via de kinderdagverblijven meer baby’s en peuters te bereiken. We hopen dat onthaalouders en kinderverzorgsters ouders ook aansporen om eens in de bib langs te komen om het Boekstart-aanbod te ontdekken. Ons doel is om op deze manier ook meer peutertassen te kunnen verspreiden. We beseffen dat het voor onthaalouders en kinderverzorgsters niet evident is om in hun vrije tijd naar de bib te komen, dus op deze manier bereiken we ook degene die er zelf niet geraken."
“Bij het samenstellen van de Boekstart-boxen heb ik er in eerste instantie op gelet dat de boekjes geschikt zijn voor de kinderen van 0 tot 3 jaar: stoffen knisperboekjes, geluidenboekjes, boekjes met flapjes, buggyboekjes, zwart-witpatronen, schuifboekjes, voelboekjes en kartonboekjes. Verder probeer ik per box een goede mix te maken van thema’s, soorten boekjes en boekfiguren”, vertelt Ann verder.
“Zoals je op de foto’s kan zien, hebben we de Boekstart-raamstickers op de boxen gekleefd. Zo leren onthaalouders Boekstart ook kennen. We zijn ook nog van plan om aan elke box de groeimeter en enkele boekentips toe te voegen. Een tip die we van Inge kregen.”
De Boekstart-boxen worden om de zes weken gewisseld. We hebben een vrijwilliger gevonden die de verdeelronde voor haar rekening neemt, met de elektrische wagen van de gemeente. De eerste keer gaan Ann en de verantwoordelijke van de Landelijke Kinderopvang mee voor een woordje uitleg.
Beerse is natuurlijk niet de enige die wisselpakketten heeft voor de kinderopvang. Ook heel wat andere Boekstart-bibs hebben een gelijkaardig aanbod.