Praktijkvoorbeelden

Lezen kan overal: de Zwembadbib van bib Sophia in Schaarbeek

Bib Sophia een Neptunium openden in september de eerste Zwembadbib in Schaarbeek. Zoals vele bibliotheken probeert Bib Sophia nieuwe manieren en plaatsen om boekjes tot bij lezers en lezertjes te brengen. Een van de nieuwe plaatsen is het gemeentelijke zwembad waar in september de Zwembadbib openging. En dat werd natuurlijk gevierd met een voorleessessie in drie talen door de vrijwilligers en medewerkers van de bib en Neptunium. 

 

Putse huisartsen willen mee zorgen voor meer leesplezier vanaf het prille begin.

Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Dat is ondertussen voor iedereen die met leesbevordering bezig is wel duidelijk. Want alles wat je vroeg leert, leer je voor heel je leven. Daarom wil de Putse bibliotheek kinderen en jongeren zoveel mogelijk stimuleren om te lezen. Hoe jonger men begint met lezen, hoe beter. En dat kan op heel wat plaatsen. Niet enkel in de klas of thuis, maar bijvoorbeeld ook in de wachtruimte bij de huisartsen.

Boekstart-bevraging - de antwoorden!

In de vorige nieuwsbrief lanceerden we een korte bevraging naar Boekstart-medewerkers in de bibliotheek. We kregen antwoord uit meer dan 75% van de Boekstart-bibliotheken. Daar zijn we heel erg blij mee. Dat maakt onze peiling des te waardevoller. Dankjewel!

We delen graag de resultaten!

 

Terugblik Voorleesweek - Voorleesbuddy's in de kinderopvang

Met duizenden waren ze: de voorleesbuddy’s die zich dit jaar op de website van Voorleesweek registreerden om voor te lezen tussen 18 en 26 november. Massaal wilden ze iemand al voorlezend een hart onder de riem steken, met taal prikkelen of via een verhaal tot rust brengen. Ook in kinderdagverblijven is de Voorleesweek een feest waarbij de deuren worden opgezet voor ouders, grootouders of andere liefhebbers om de kinderen te komen trakteren op verhalen. In dit artikel volgen we de voorleesbuddy's in vijf verschillende kinderdagverblijven in Vlaanderen en Brussel. 

Een inspirerende leesomgeving in de kinderopvang: de rol van de bibliotheek

In 2020 startte Iedereen Leest met het piloottraject “Een inspirerende leesomgeving in de kinderopvang” in samenwerking met VCOK vzw. Met dit project wilden we een samenwerking stimuleren tussen kinderdagverblijven en de lokale bibliotheek om zo een volwaardige leesomgeving te creëren voor baby’s en peuters. Nu de derde jaargang van het traject bezig is, geven we graag een overzicht van welke aanpassingen we hebben gedaan en wat onze visie is voor de toekomst van het traject. Geen tijd om het hele artikel te lezen? Onderaan geven we enkele tips over hoe jij als bibmedewerker het verschil kan maken!

Praktijkvoorbeeld uit Beringen: Boekstart op je sociale media

Sociale media worden steeds belangrijker om te communiceren met bibliotheekbezoekers. Wil je jongere mensen bereiken? Dan is dit dé manier. Heel wat ouders van jonge kinderen zitten vaak op Instagram of Facebook. Vergeet die sociale media dus niet wanneer je over Boekstart communiceert. De bibliotheek van Beringen is helemaal overtuigd van het inzetten van sociale media. Hun communicatiemedewerker, Anne Vrints verzamelde voor ons enkele sociale mediatips die je kan gebruiken tijdens het communiceren over Boekstart op de sociale mediakanalen van jouw bibliotheek. 

 

De bib van Torhout leest voor in het consultatiebureau

De bibmedewerkers van Torhout weten dat het belangrijk is om de band met het consultatiebureau warm te houden. Ze maken er dan ook een speerpunt in hun Boekstart-werking van. "Onze werking steunt op twee pijlers", licht bibmedewerker Vicky toe, "een jaarlijkse bijeenkomst in de bib met de vrijwilligers van Kind en Gezin én gaan voorlezen in het consultatiebureau."

Open the Door for Reading en Boekstart

Tussen 2017 en 2019 namen OBiB en zeven Brusselse bibliotheken deel aan het Erasmus+-project ‘Open the Door for Reading’. Samen met vier andere Europese steden vormden ze een netwerk om goede praktijken rond leesbevordering met en voor jonge gezinnen te delen. ‘Open the Door for Reading’ trekt net als Boekstart de kaart van vroeg inzetten op taal. De Brusselse bibliotheken doen bovendien allemaal mee aan Boekstart. De handleiding van ‘Open the Door for Reading’ helpt hen om de Boekstart-pakketten beter omkaderd uit te delen en kan zeker ook voor andere Boekstart-bibliotheken erg nuttig zijn.

Nancy van de bib van Tienen trekt eropuit met Boekstart on tour!

Wanneer Nancy op de jeugdafdeling van de bib van Tienen aan het werk is, probeert ze steevast ouders met jonge kinderen aan te spreken. “Ik merk dat het idee van voorlezen ouders soms stress bezorgt. Ze worden onzeker als hun kindje wegloopt, een korte aandachtspanne heeft of bepaalde kleuren nog niet kent. Ik pols dan naar hun ideeën en leg dan de ideeën van Boekstart ernaast. Vaak merk ik dan de opluchting in hun reactie. Ze gaan naar huis met vertrouwen en hernieuwde zin om voor te lezen aan hun kind”. Dat brengt haar op ideeën.

Boekstart-dag in coronatijden? Deze bibs laten hun creativiteit de vrije loop!

Een Boekstart-dag in coronatijden? Het is geen makkelijke opdracht. We lichten graag drie bibliotheken uit die de Boekstart-dag op een creatieve manier aanpakken. Een Boekstart-week, een buggytour of een volledig digitaal alternatief. Lees mee en laat je inspireren!

Kookeroo-babyworkshops in de bibliotheek van Etterbeek

In de bib van Etterbeek organiseren ze al sinds 2017 een viertal keer per jaar baby-en peutermomenten. Dat doen ze aan de hand van Kokeroo, een mobiele constructie van,  je raadt het al, kartonnen kokers met daarin verborgen schatten. Bibliothecaresse Muriel Geerinck onthult de geheimen van de kokers voor Boekstart.

Boekstart in Overijse: corona of niet - herinneringskaartjes blazen Boekstart stevig nieuw leven in!

Sinds 2018 is Overijse ook een Boekstart-gemeente, maar een vliegende Boekstart-start werd het niet. De babypakketten werden, zoals in de meeste gemeentes, verdeeld via Kind & Gezin, maar ouders vonden nadien moeilijk de weg naar de bibliotheek om de peutertas op te halen…werk aan de winkel!

Starten met Boekstart in coronatijden

Starten met Boekstart in coronatijden; het is misschien niet zo aanlokkelijk. De bibliotheken van Aarschot en Ranst besloten het toch te doen. Een startschot met grote toeters en bellen werd het niet, maar wel een met veel (veilige) gezelligheid, enthousiasme én motivatie!

Creatieve Boekstart-bibs in coronatijden

Corona schudt onze wereld door mekaar, brengt veel onzekerheid en maakt plannen moeilijk. Maar corona doet ons onszelf ook heruitvinden en brengt nieuwe ideeën. Ook bij Boekstart-bibs. Sommige bibs gingen werkelijk tot aan de voordeur van jonge ouders om hun Boekstart-pakket te bezorgen. Heerlijk. 

Boekstart in Staden: van kneusje naar voorbeeldgemeente

Staden was er vroeg bij als Boekstart-gemeente.
Al in 2016 tekende Staden in, maar er werd toen niet voluit in het programma geïnvesteerd. In de eerste twee jaren werden er slechts 18 peuterpakketten uitgedeeld "De dozen met peutertassen lagen een beetje stof te vergaren."
In 2018 waaide er een nieuwe wind door het Stadense Boekstart-verhaal. Met resultaat!

Een derde Boekstart-luik in Leopoldsburg

In de bibliotheek van Leopoldsburg liep het uitdelen van de peutertas in de bibliotheek niet altijd even vlot. Ze wisten minder jonge ouders te bereiken dan ze hoopten. Na wat denkwerk besloten ze het systeem om te gooien. “In 2015 zijn we gestart met een derde luik voor Boekstart”, vertelt Germaine op ’t Roodt.

 

Dierenrugzakken vol babyboekjes: zo ontleent Balen het aanbod voor de allerjongsten!

Balen is sinds 2016 een Boekstart-gemeente. Ze hebben een stevige collectie baby-en peuterboekjes in hun aanbod, en maken daarbij ook ruimte voor stoffen boekjes. Die worden ook uitgeleend! Dat uitlenen doen ze echter op hun eigen manier. 

Boekstart-boxen voor de kinderopvang in Beerse

De bibliotheek van Beerse breidde zopas haar aanbod voor kinderdagverblijven uit met Boekstart-boxen: een doos met een diverse selectie boekjes op maat van de allerjongsten. Om het nieuwe initiatief te lanceren, nodigde de bibliotheek medewerkers van kinderdagverblijven en onthaalouders in de gemeente uit voor een gezellige info-avond in de bibliotheek. Want wat houdt dat nu precies in, voorlezen aan baby's en peuters? 

De bib van Ukkel trekt naar de crèche

Anneke Verbeeke, bibliothecaris van bib Ukkel, was te gast op onze inspiratiedagen in februari om haar Boekstart-verhaal te delen. In haar gemeente wachten ze niet tot ouders naar de bibliotheek komen, maar spreken ze hen aan op een plek waar ze toch al moeten zijn: het kinderdagverblijf.

De eerste Boekstart-dag, een terugblik

Op zaterdag 18 mei vierden we de eerste editie van de Boekstart-dag. Het werd een succes! Meer dan honderd bibliotheken sprongen op de kar en zagen hun kans om Boekstart extra in de kijker te zetten en jonge gezinnen te ontvangen in de bibliotheek. 

Inclusiviteit in de bib van Blankenberge

Sinds september 2017 leeft er iets in de bibliotheek van Blankenberge. De bib werd een echte ontmoetingsplek, met een diverse touch.

Verwendagen voor de vrijwilligers

De Boekstart-gemeenten kunnen steeds rekenen op een ploeg gemotiveerde vrijwilligers die de baby's wegen en mete in de consultatiebureaus. Zij zijn op die manier een erg belangrijke schakel in het Boekstart-verhaal, en dat mag af en toe gevierd worden! 

De opstart in de bib van Lille van A tot Z

Wat betekent het om Boekstart van nul uit de grond te stampen in je bibliotheek? In Lille gingen ze in de zomer van 2018 van start met Boekstart. Zij namen toen het voortouw om alle partners te informeren. Lisenka Huis in ’t Veld legt uit hoe ze te werk gingen.

De Boekstart-dag in de bib van Mechelen

Mechelen is al sinds 2010 een Boekstart-gemeente. Vanaf het begin werkte de bib erg goed samen met Kind & Gezin, waardoor mensen vlot de weg vonden naar de bib. Maar al snel merkte de bib dat er meer in zat. Zo ontstond in 2012 de eerste Boekbaby-dag.

Babyborrel in de bib van Beringen

Sinds 2015 is Beringen een trotse Boekstart-gemeente en zetten ze met alle partners sterk in op vroege geletterdheid. De eerste Boekstart-dag dit jaar organiseren ze alvast samen met hun jaarlijkse babyborrel. Anne vertelt over haar ervaring met Boekstart. 

Samenwerken in de gemeente Arendonk

De bibliotheek van Arendonk startte pas in mei 2018 met Boekstart, maar het Boekstart-programma kan nu al een succes genoemd worden. De resultaten zijn des te opvallender omdat Arendonk een Boekstart-gemeente zonder consultatiebureau is. 

Is jouw bib babyproof?

Hoe richt je de kinderhoek in je bib in, zodat ze uitnodigend is voor baby's en peuters? Niet iedere bib beschikt over hetzelfde budget, maar ook met beperkte middelen kan er al heel wat gedaan worden om jouw bib helemaal babyproof te maken! 

Bibs en babyboekjes, wat houdt het in?

Wil je dat ouders ook de weg naar de bib vinden voor baby-en peuterboekjes? Een Boekstart-bibliotheek heeft baby-en peuterboekjes in huis en dat vraagt natuurlijk een ietwat andere benadering. We geven je enkele praktische tips.

Zo ging de bib van Kalmthout van start

Kalmthout mag zich sinds 1 mei 2018 Boekstart-gemeente noemen. Het bibteam ging vanaf het begin erg gemotiveerd te werk, en de vrijwilligers van Kind & Gezin waren geen onbekenden voor de bib. Dat helpt. Bib-medewerker Ann vertelt.