In de bibliotheek van Leopoldsburg liep het uitdelen van de peutertas in de bibliotheek niet altijd even vlot. Ze wisten minder jonge ouders te bereiken dan ze hoopten. Na wat denkwerk besloten ze het systeem om te gooien. “In 2015 zijn we gestart met een derde luik voor Boekstart”, vertelt Germaine op ’t Roodt.
Er werd met Kind & Preventie besloten om de Boekstart-peutertas net als het babypakket in het consultatiebureau uit te delen. Dat verhoogde het bereik van de peutertassen. Na overleg met de gemeente, kreeg de bib groen licht om zelf een derde tas voor kleuters te introduceren.
“Toen we net startten met het derde Boekstart-luik, ging het als volgt. De eerste kleutertjes kwamen elk jaar in januari met hun klas naar de bib. Zij werden door de gemeentelijke bus opgehaald, samen met ouders of grootouders die graag mee wilden komen. In de bib werd er een kamishibai-verhaal verteld aan de kleuters en kregen de ouders een rondleiding. Daarnaast deden de kindjes een nog zoektocht deden door de bib. Ze zochten naar kleine koffertjes waarin de verschillende materialen van de peutertas zaten en waarover na de rondleiding nog eens uitleg werd gegeven aan de ouders. Achteraf was er ook de mogelijkheid om lid te worden van de bib.”
“Alle kleuters kregen een tasje met twee leuke boekjes mee naar huis. Het tasje werd steeds gepimpt door een organisatie van Leopoldsburg. We werkten samen met secundaire scholen of centra voor volwassenen. Hierdoor kreeg het project Boekstart ook een verhaal buiten de doelgroep van jonge ouders.”
“Door de jaren heen is het concept wel wat aangepast. De zoektocht is weggevallen en er gaat meer aandacht naar het kamishibai-verhaal, terwijl ouders een rondleiding krijgen. Het bleek ook te veel werk om iedere keer een andere organisatie onder de arm te nemen voor het pimpen van de tasjes. Momenteel werken we met tasjes van de bib.”
In het tasje zitten naast twee boekjes ook een mapje met een flyer over de bib (openingsuren, beknopt reglement...), een kleurplaat, een ballon en een overzichtje van de verschillende thema’s van de peuterboekjes.
“Het zou kunnen dat we om financiële redenen volgend jaar naar één boekje in de tas moeten gaan, maar het blijft nog steeds een fijne gelegenheid om grootouders en ouders via de school met hun kinderen in de bib te ontvangen. Daar gaat het natuurlijk vooral om”, licht Germaine toe.
Sinds dit jaar heeft de gemeente geen bus meer om in te zetten, maar worden de kinderen en hun (groot)ouders opgehaald met een treintje. “Dat zorgt voor erg leuke taferelen.”
“Het vergt heel wat organisatie en planning van ons team om deze dag te organiseren voor de verschillende scholen. Er moet bovendien steeds voldoende personeel zijn om de groep op te vangen. Maar intussen doen wel alle scholen in Leopoldsburg mee aan deze bibliotheekuitstap. We merken dat ouders de collectie van de bibliotheek echt beter leren kennen en vaak verrast zijn. Bovendien blijkt het ook een goede en laagdrempelige manier om anderstaligen de weg naar de bib te doen vinden. We steken er met z’n allen veel energie in, maar krijgen er ook echt veel energie van terug!”