Tip Cover van Ha… Een wipwap!
Auteur
Susanne Strasser
Illustrator
Susanne Strasser
Uitgeverij
Hoogland & Van Klaveren, 2016

Ha… Een wipwap!

Olifant wil op de wipwap. Maar wippen kan je niet alleen… Op elke bladzijde komt er een ander dier aangewandeld dat plaatsneemt aan de andere kant van de wip. Olifant is zo zwaar dat geen enkel dier alleen voor tegengewicht kan zorgen. De dieren blijven toestromen en wanneer ze samen plaatsnemen op de wip, komt deze mooi in balans. Maar ze wipt nog steeds niet. Wat nu?

Speel- en voorleestips

Elk dier maakt een ander geluid wanneer het op de wipwap hupt of trippelt. Doe een bewegingsspel en speel ook met de geluidsnabootsingen: hup hops als de pinguïn, klim ritsj ratsj roetsj als een aap, spring zwoep als een struisvogel, trippel tippetappetop als de giraf, plof badaboem als het nijlpaard. Welke dieren kan je nog nabootsen? Welke geluiden kan je nog maken?

Lees het gedicht ‘Geluiden’ van Mieke van Hooft voor en verzin nog meer geluiden:

Klak klak
met mijn tong.
Hup hup
reuzesprong. 
Klap klap
met mijn handen.
Tik tak
met mijn tanden.
En trek ik aan mijn oor…
tatutatuu
tatutatuuu!

Misschien heb je een oude balans in huis? Of maak er zelf een met een plank, groot of klein. Of heb je een kleine wip? Nu kan je spelen met licht en zwaar, met de nadruk op spelen! Haal er blokken, knuffels, autootjes en ander speelgoed bij en leg alles in de balans: wanneer is de balans in evenwicht? Wat is zwaar? Wat is licht? Doe ook een spelletje met groot en klein: rangschik de auto’s of knuffels van groot naar klein. Wie wil er samen op de wipwap? Breng ook een bezoekje aan de speeltuin en ga samen op de wipwap!