Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Dat is ondertussen voor iedereen die met leesbevordering bezig is wel duidelijk. Want alles wat je vroeg leert, leer je voor heel je leven. Daarom wil de Putse bibliotheek kinderen en jongeren zoveel mogelijk stimuleren om te lezen. Hoe jonger men begint met lezen, hoe beter. En dat kan op heel wat plaatsen. Niet enkel in de klas of thuis, maar bijvoorbeeld ook in de wachtruimte bij de huisartsen.
* Dit praktijkvoorbeeld werd overgenomen uit het artikel in META van Robby Goovaerts - juni 2024
Reeds heel wat jaren is de gemeente Putte een Boekstart-gemeente. Met de verdeling van de Boekstart-pakketten bij Kind en Gezin en nadien in de bibliotheek bereiken we al heel wat jonge lezers. Maar er zijn nog altijd kinderen die spijtig genoeg geen Boekstart-pakket ontvangen. Ongetwijfeld willen deze kindjes ook wel lezen, en het is belangrijk voor hun ontwikkeling. Daarom ging de bibliotheek op zoek naar locaties waar veel kinderen langskomen.
Zo werd in 2023 al gezorgd voor een mooi boekenpakket in de wachtruimte van Kind en Gezin. Bijna alle kindjes passeren met hun ouders in hun eerste levensjaren bij Kind en Gezin. Zo bereiken we al een groot deel van ons doelpubliek. Een leuke informatiesticker in elk boek zorgt ervoor dat de ouders meteen weten dat er een bibliotheek is in hun eigen gemeente; een bibliotheek waar ze daarenboven ook voor hun jongste spruit een hoop boeken hebben.
Dit jaar werd een nieuwe locatie gekozen om weeral heel wat nieuwe jonge lezers te bereiken: de wachtruimtes van de Putse huisartsen. Als gemeentelijke bibliotheek boden we bij de start van dit jaar elke huisartsenpraktijk in de gemeente Putte enkele boeken uit de Anna-reeks aan. Heel wat kindjes kennen Anna uit een van de vele boeken die Kathleen Amant geschreven heeft. We weten zeker dat de jongste kinderen die als patiënt bij een van de Putse dokters in de wachtzaal zitten veel plezier zullen beleven aan deze boeken en daardoor meteen wat minder zullen denken aan het feit dat ze zich niet goed voelen.
Samen met schepen van Cultuur Inge De Bie ging burgemeester Peter Gysbrechts onlangs een pakket boeken bezorgen aan een van de huisartsen, namelijk de dokterspraktijk Grasheide. Ook al de andere huisartsen hebben ondertussen een pakketje boeken gekregen. Een investering die de leesbevordering van hun jongste patiënten alleen maar ten goede zal komen.
Ook voor de toekomst zoeken we nog andere manieren om onze jongste inwoners aan het lezen te krijgen. En niet enkel tijdens de Boekstart-dag, maar ook gedurende het hele jaar. Zo hebben we al goede contacten met de onthaalouders, de buitenschoolse kinderopvang en de kinderdagverblijven. Mogelijke nieuwe partners in het leesgebeuren zijn misschien de andere medische beroepen in de gemeente, zoals de kinesisten, logopedisten en tandartsen.
Belangrijk hierbij is dat we als bibliotheek geen eiland op zich zijn, maar een onderdeel van de leefgemeenschap in onze gemeente. Als bibliotheek willen we naar buiten komen, met de bedoeling om nadien de lezers naar onze bibliotheek te krijgen en vooral om nog meer inwoners aan het lezen te krijgen.
Na de Boekstart-activiteiten is het de kunst om de jonge lezers te binden aan jouw bibliotheek. We doen dat met voorleeshalfuurtjes voor kleuters, rondleidingen voor klasgroepen, klassikale uitleningen, boekenpakketten die tijdens een boekenronde naar de zes scholen gebracht worden, knutselactiviteiten voor kinderen, enzovoort. En eens de leestrein goed op dreef is, blijft hij verder rijden. We merken alleen dat hij iets vertraagt tijdens de jaren op de secundaire school, maar nadien is de trein weer vertrokken voor een leven lang leesplezier.