Werk je als verpleegkundige in een consultatiebureau van Kind en Gezin?
Dan kan je ouders van jonge kinderen warm maken voor het plezier om samen met hun kind boekjes te ontdekken. En hen vertellen hoe boeken het verschil kunnen maken in de taalontwikkeling van hun kinderen.
Lees hier hoe je dit concreet invult. 

Verpleegkundige met baby in consultatiebureau

Als de baby 6 maanden oud is, ontvangen ouders van de vrijwilliger hun eerste Boekstart-pakket.
Dit valt samen met het Van Wiechen-consult waarin je met de ouders de taalontwikkeling van hun kind bespreekt. 
Het Boekstart-pakket biedt je de perfecte opening voor dit gesprek waarin je ouders kan vertellen én tonen hoe boeken een leuke en rijke manier zijn om de taalontwikkeling van hun kind te stimuleren. 

In een Boekstart-gemeente

  • Informeer of de ouders het Boekstart-pakket hebben ontvangen.  
  • Bespreek de taalontwikkeling en de verschillende manieren waarop de ouders de taalontwikkeling kunnen stimuleren (bijv. door veel praten met het kind of voor hen te zingen vanaf de geboorte…) 
  • Informeer ouders over het belang (voordelen) van voorlezen aan heel jonge kinderen en de rol van boeken in het stimuleren van de  taalontwikkeling. Geef concrete tips om boeken te gebruiken in de interacties met jonge baby’s. 

Tip: Leg het babypakketje open op de consultatietafel. Ga met het boekje zelf in interactie met de baby en laat op deze manier aan ouders zien hoe gemakkelijk boekjes een plek kunnen krijgen in de interactie met het kind. Vertel de ouders dat ze in de bibliotheek ook stoffen babyboekjes kunnen ontlenen.

In een niet-Boekstart-gemeente

  • Overhandig de Boekstart-groeimeter aan de ouders.
  • Bespreek het verloop van de taalontwikkeling en de verschillende mogelijkheden waarop ze deze ontwikkeling kunnen ondersteunen en stimuleren (bijv. door veel te praten met het kind en te zingen voor het kind vanaf de geboorte…) 
  • Gebruik de groeimeter om het gesprek over het belang van voorlezen aan te gaan en bied ouders tips en inspiratie om op verschillende manieren boeken te gebruiken in de interactie met hun baby.

Tip: Leg een stoffen babyboekje op de consultatietafel. Ga met het boekje zelf in interactie met de baby en laat op deze manier aan ouders zien hoe gemakkelijk boekjes een plek kunnen krijgen in de interactie met het kind. 

Naast de consulten van 6 maanden en 15 maanden kunnen ook andere consulten, wanneer de taalontwikkeling besproken wordt, benut worden om ouders korte tips te geven over hoe boekjes erbij te halen tijdens hun dagdagelijkse interactie met hun kind.  

In dit filmpje krijg je alle info over Boekstart en concrete tips voor de andere consulten: