Huizen van het Kind en consultatiebureaus

Werk je als vrijwilliger in een consultatiebureau? Of ben je coördinator in een Huis van het Kind? Hier vind je alle praktische informatie die je nodig hebt om de Boekstart-boodschap mee te verspreiden.

Werk je als vrijwilliger in een consultatiebureau van Kind en Gezin? Dan mag je de Boekstart-materialen aan de ouders meegeven. Zo kan je ouders van jonge kinderen warm maken voor het plezier om samen met hun kind boekjes te ontdekken. En hen vertellen hoe boeken het verschil kunnen maken in de taalontwikkeling van hun kinderen.

Werk je als verpleegkundige in een consultatiebureau van Kind en Gezin?
Dan kan je ouders van jonge kinderen warm maken voor het plezier om samen met hun kind boekjes te ontdekken. En hen vertellen hoe boeken het verschil kunnen maken in de taalontwikkeling van hun kinderen.

Werk je als arts in een consultatiebureau van Kind en Gezin?
Dan kan je ouders van jonge kinderen warm maken voor het plezier om samen met hun kind boekjes te ontdekken. En hen vertellen hoe boeken het verschil kunnen maken in de taalontwikkeling van hun kinderen.

Wat is Boekstart?

Boekstart wil jou samen met je baby of peuter laten genieten van boeken, want wat je vroeg leert, leer je voor het leven. Zo is dat ook met lezen. Door jonge kinderen vroeg te laten kennismaken met boeken, gaat er een wereld van verbeelding én nieuwe woorden voor hen open. 

Voorleesfasen

Voorlezen met een baby of een peuter is meer dan lezen alleen. Verhalen verzinnen, liedjes zingen en versjes vertellen bij de prenten. Ook dat is voorlezen. Ontdek samen met je baby hoeveel plezier je samen aan boeken kan beleven. 

De Boekstart-groeimeter

In ieder babypakket in een Boekstart-gemeente zit sinds 2019 een Boekstart-groeimeter. Voor iedere voorleesfase staan hier QR-codes op die je kan scannen. Wanneer je dit doet, verschijnt er een talenmenu en kan je een taal kiezen om het filmpje in af te spelen. Hiernaast zie je hoe dat in z’n werk gaat. 

Boekstart, dat is een hele wereld met een eigen huisstijl en Boekstart-figuurtjes. Naast de illustraties hebben we ook een fotodatabank en zijn er heel wat Boekstart-filmpjes die het Boekstart-programma mee onderbouwen. Gebruik ze waar je kan!