De Boekstart-gemeenten kunnen steeds rekenen op een ploeg gemotiveerde vrijwilligers die de baby's wegen en meten in de consultatiebureaus. Terwijl ze de pasgeborenen bewonderen, geven deze vrijwilligers ook de eerste boekjes mee naar huis. Zij zijn op die manier misschien de eerste stap in een lang leesleven en een erg belangrijke schakel in het Boekstart-verhaal. En dat mag af en toe gevierd worden! Hoe? Hasselt, Heusden-Zolder en Lochristi laten alvast zien hoe zij het doen. 

Hasselt: een echte vrijwilligersdag

In Hasselt trakteert de Dienst Onderwijs jaarlijks met een heuse vrijwilligersdag. Zo brachten ze eerder een bezoek aan uitgeverij Clavis, helemaal in het Boekstart-thema!

Heleen Voets van de Dienst Onderwijs vindt het erg belangrijk om zulke momenten te organiseren: 'Wij vinden deze dag heel belangrijk, omdat we heel wat waardevolle signalen opvangen. Zo kwam er de opmerking dat anderstalige kinderen en ouders weinig leesvoer hadden in de wachtruimte van het consultatiebureau. De stad kocht daarom een aantal anderstalige boekjes aan voor de consultatiebureaus, zodat ook anderstalige gezinnen in hun eigen taal van een boekje kunnen genieten. Als je achteraf de fijne reacties van de vrijwilligers hoort, weet je dat zo’n dag organiseren zeer waardevol is.'

Als je achteraf de fijne reacties van de vrijwilligers hoort, weet je dat zo’n dag organiseren zeer waardevol is.

Heleen, medewerker Dienst Onderwijs

Heusden-Zolder: op uitstap

In Heusden-Zolder zetten ze elke twee jaar de Boekstart-vrijwilligers op een ongewone manier in de bloemetjes. Zo trokken ze met z’n allen naar ‘Het Berenhuis’, een vrolijk Centrum voor Taalactivering en Kunsteducatie. Het Berenhuis gelooft in een goede kennis van het Nederlands mét respect voor de thuistaal. Via laagdrempelige kunstwerken willen ze bezoekers aan het denken zetten. Ze stimuleren een open dialoog en dagen de bezoekers uit om de rijkdom van andere talen te ontdekken.

'Aangezien Heusden-Zolder een ex-mijngemeente is, met problematieken zoals kansarmoede en taalachterstand, probeerden we met deze activiteit onze vrijwilligers duidelijk te maken dat thuistaal een belangrijke factor is in het correct aanleren van Nederlands', licht Annick Goossens toe. 'Voor de vrijwilligers was dit een nieuwe manier om stil te staan bij de diversiteit in onze samenleving waarin iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst of achtergrond, volwaardig moet kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven.'

Voor de vrijwilligers was dit een nieuwe manier om stil te staan bij de diversiteit in onze samenleving waarin iedereen, ongeacht zijn of haar afkomst of achtergrond, volwaardig moet kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven.

Annick, bibmedewerker Heusden-Zolder

Lochristi: een pluim met koffie

Een keer per jaar nodigt de bib de vrijwilligers uit voor ‘een pluim met koffie’. Er is tijd voor lekkers, voor een babbel, voor vragen, voor gelach en voor verzuchtingen.
Maar er is ook steeds een fijne extra, zoals de tentoonstelling over Roodkapje in Villa Verbeelding, een inspirerende workshop of een bezoek aan het Speelgoedmuseum in Mechelen. Soms wordt er zelfs voorgelezen.

'Samenzitten maakt de tongen los', vertelt Madelief Van Den Steen. 'Er komen telkens weer mooie, maar ook droevige verhalen boven. De momenten zorgen ervoor dat iedereen elkaar beter leert kennen. We besluiten steevast met veel gelach en enthousiasme voor het volgende Boekstart-jaar.'

Samenzitten maakt de tongen los. Er komen telkens weer mooie, maar ook droevige verhalen boven.

Madelief, bibmedewerker Lochristi