Tip Cover van Volg de lijn
Auteur
Britta Teckentrup
Illustrator
Britta Teckentrup
Uitgeverij
Oogappel, 2018

Volg de lijn

Een rode draad slingert door dit boek: een lijn om te volgen.
Op elke bladzijde komt een andere soort lijn aan bod. De lijn is een bolletje wol waar poes mee speelt, wordt een strakke leiband voor de hond of een lijn in de lucht, achtergelaten door een vliegtuig. Vogels op een draad, streepjes op de weg, een vislijn, een springtouw. Er zijn veel soorten lijnen, van strak tot kronkelend.

Speel- en voorleestips

Laat je peuter de lijnen volgen met zijn vinger terwijl jij de tekst leest. Zo ervaart je kindje meteen dat lijnen strak of kronkelend kunnen zijn.

Ga op zoek naar lijnen in huis: de wasdraad, een telefoonkabel, een lichtslinger, een springtouw, … Benoem, voel en vertel waarvoor het dient.

Neem een springtouw, leg het op de grond en maak kronkelbewegingen met het touw. Kan je kindje over de slang heen springen? Of zijn het de golven van de zee? Leg het strak over de grond en ga koorddansen op het touw. En wie is het sterkst? Ga ook touwtrekken, zoals de kinderen in het boek.

Heb je nog oude wolrestjes? Knip deze tot stukjes van 20 cm en laat je peuter deze draden op een blad papier neerleggen: helemaal recht, lekker kronkelend, zigzag, …. Kleef de draadjes vast op het blad.

Heb je een zandbak? Trek samen met je peuter allerlei lijnen in het zand: recht en krom, lang en kort. Ga ook lijnen tekenen met waskrijt, schilderen met vingerverf, met stoepkrijt op het voetpad of terrastegels.