Wil je dat ouders ook de weg naar de bib vinden voor baby-en peuterboekjes? Dan is het natuurlijk cruciaal om je assortiment aan de doelgroep aan te passen! Een Boekstart-bibliotheek heeft baby-en peuterboekjes in huis. Maar die vragen een ietwat andere benadering dan andere boeken in de bib.

Collectie

Hoe kies je die baby-en peuterboeken? Wat is een leuk babyboek? Iedereen Leest helpt je alvast op weg met een boekenlijst en uitgewerkte boekentips.

Boekentips                   

Hoe was je babyboekjes?

Baby’s en peuters zien boeken vaak nog als speelgoed. Ze sabbelen er op of bijten er al eens in. Het zijn net die handelingen die ervoor zorgen dat kinderen boeken (letterlijk) met al hun zintuigen leren kennen. Hoe hou je dat dan hygiënisch?
Lotte toont je in onderstaand filmpje enkele snelle en makkelijke tips om je baby- en peutercollectie tip top in orde te houden. Een routine die niet veel extra moeite hoeft te kosten! 

Je kan ouders ook aansporen de boekjes zelf te wassen voor ze terug worden ingeleverd met deze wasinstructies

Presentatie

Je hebt de boekjes, je weet hoe ze te wassen. Maar hoe presenteer je ze best om de allerjongste bezoekers van de bib te triggeren?
We verzamelden enkele creatieve voorbeelden van hoe je als bib je baby- en peutercollectie extra in de kijker kan zetten.

Een waslijn in de bib van Ternat

De bibliotheek van Ternat inspireerde al tal van andere bibliotheken met hun idee om de babyboekjes in een hoesje aan een waslijn op te hangen. Zo kunnen ze niet anders dan in het oog springen. ‘Ouders verwachten vaak niet dat we ook voor heel jonge kinderen al boekjes hebben. Het is dan ook altijd een aangename verrassing als ze samen met hun kruipertjes onze collectie ontdekken!’, licht Hilke toe.

Rugzakjes in de bib van Balen

De bibliotheek van Balen heeft een eigen manier om de baby- en peutercollectie aan de man te brengen. Stoffen en plastieken babyboekjes worden in grappige dierenrugzakken uitgeleend. De rugzakken worden op voorhand samengesteld en worden steeds als één pakket uitgeleend. De inhoud kan dus niet zomaar gewisseld worden. Er zitten steeds boekjes in voor verschillende voorleesfases. ‘Zo ontdekken ouders en hun kinderen ook boekjes die ze misschien zelf niet meteen gekozen zouden hebben’, vult Gitte van de bib aan.

Koffertjes in de bib van Ichtegem

De bibliotheek van Ichtegem kiest er voor om babyboekjes per drie uit te lenen in een doorzichtig koffertje. ‘Zo kunnen bezoekers toch nog een beetje kiezen welk koffertje ze meenemen’, vertelt Eva. De koffertjes worden vlot uitgeleend en ouders maken zich geen zorgen over de hygiëne.

Babyboekjes in de uitleen?

Een tag aanbrengen op babyboekjes is niet zo evident. Veel bibliotheken hebben hier echter een makkelijke oplossing voor gevonden. In dit filmpje legt Ann van de bibliotheek van Kalmthout uit hoe zij hun babyboekjes hebben klaargemaakt voor de (zelf)uitleen.