Wil je dat jonge ouders met baby’s en peuters de weg vinden naar de bibliotheek? Dan vraagt dat een ietwat andere aanpak dan voor de reguliere bibbezoeker. Geen nood, want zelfs minimale aanpassingen en voorbereidingen lonen al! Niet iedere bib beschikt over hetzelfde budget, maar ook met beperkte middelen kan er al heel wat gedaan worden om jouw bib helemaal babyproof te maken! 

Bibliotheek Bredene kinderhoek
© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Veel ouders zijn verrast dat ze al vanaf het prille begin met hun baby’s en peuters in de bib terecht kunnen en dat er ook voor hen een aanbod is. Een evidentie is het nog niet. Bewustmaking en reclame zijn dus op hun plaats. Het is belangrijk jonge ouders te verwelkomen in de bib en hen de weg te wijzen naar de babyhoek en peuterhoek. Misschien kunnen ze zelfs wat hulp gebruiken bij het kiezen van de boekjes.

Begin bij het begin

Hoe zorg je ervoor dat ouders met jonge kinderen zich welkom voelen in de bib? Waar moet je zoal voor zorgen?

Een eerste checklist:

  • babyboekjes – liggen er stoffen en plastieken boekjes in de babyhoek die de kleinste bib-bezoeker kan ontdekken
  • kunnen jonge kinderen ook zelf aan de boeken?
  • een zacht tapijt of speelmatten zodat de ouders hun kind niet heel de tijd moeten dragen en de baby zelf kan grabbelen tussen de boeken.
  • een mand of een box waarin de boeken of speelgoed kunnen worden verzameld.
  • een zetel waar ouders hun kinderen op schoot kunnen nemen om alvast samen wat neuzen in een nieuw boek.
  • een plaats waar mama’s zich even kunnen terugtrekken om borstvoeding te geven.
  • een verzorgingstafel.
  • een plaats om de buggy’s te parkeren.

De bib van Lier over hun inrichting.

De bib van Lier startte in 2018 met Boekstart. Een baby- en peuterhoek inrichten was het eerste wat het bib-team te doen stond.  Naar aanleiding van de inrichting van hun baby- en peuterhoek schreef Goedele Schrijvers van de bib van Lier een artikel voor META. Goedele vertelt heel praktisch hoe ze op korte termijn én met beperkte middelen een vrolijke baby- en peuterhoek in mekaar knutselden. Een tweede living voor de bezoekers.

Haar belangrijkste tip: steel met je ogen op Instagram en Pinterest. En zoek het niet te ver of te ingewikkeld. Gezelligheid hoeft niet duur te zijn.

Lees het artikel

Een aantal Boekstart-bibliotheken zijn alvast erg creatief te werk gegaan voor de inrichting van hun baby-en peuterhoek. We delen graag hun inspirerende ‘voor’ en ‘na’ beelden. Ideeën stelen mag!