De bib van Lier startte in 2018 met Boekstart. Een baby- en peuterhoek inrichten was het eerste wat het bib-team te doen stond.  Naar aanleiding van de inrichting van hun baby- en peuterhoek schreef Goedele Schrijvers van de bib van Lier een artikel voor META. In dit artikel vertelt Goedele heel praktisch hoe ze op korte termijn én met beperkte middelen een vrolijke baby- en peuterhoek in mekaar knutselden. Een tweede living voor de bezoekers.

Welkom, Baby! 

Geschreven door Goedele Schrijvers, bibliothecaris Lier
Gepubliceerd in META op 10/12/2018

 

Bib voor iedereen feest, schepenen Lier

Wat een mooi project toch, Boekstart. Dat vonden we natuurlijk al langer, maar de financiële ondersteuning door de Vlaamse overheid maakte de beslissing om in te stappen plots nog makkelijker. Juli 2018 zou het worden. In februari beslisten we echter om de startdatum te vervroegen naar april, tegelijk met ons bibfeest ter gelegenheid van #bibvooriedereen. Onze schepenen van Bibliotheek en Welzijn zouden die dag het eerste peuterpakket plechtig overhandigen in onze babyhoek. Hoera! Iedereen welkom! Eén klein probleem: we hadden geen babyhoek. En we hadden nog twee maanden om daar verandering in te brengen. 

Weg met keuzestress, leve de deadline

Nu hadden we ons al vaker het hoofd gebroken over aanpassingen aan onze jeugdafdeling. Ondanks de weldoordachte herinrichting die gepaard ging met de automatisering in 2012, zagen we steeds nieuwe verbetermogelijk­heden. En dat is heel normaal. Want ook de bib is onderhevig aan Cruijffiaanse voordelen — u weet wel, die hebbe elk se nadeel. Een rustige, aparte voorleeshoek mist zichtbaarheid en is daardoor minder uitnodigend. Een flitsende gamezone valt moeilijk te rijmen met een rustige leeshoek. Terwijl we moeilijke keuzes proberen te maken, worden we alweer ingehaald door nieuwe ontwikkelingen en wensen.

De voorbije jaren ontstonden zo al heel wat — vaak conflicterende — ideeën voor de jeugdafdeling. In het streven naar het Ultieme Perfecte Plan, bleef het moeilijk om knopen door te hakken. En dan hadden we nog niet eens aan baby’s gedacht. De geplande lancering van Boekstart bepaalde alvast één prioriteit: als de bliksem een babyhoek, de rest komt later.

#instaspiratie

De juiste locatie lag gelukkig al voor de hand: we hadden een aparte ruimte met veel natuurlijk licht, in het verlengde van onze kleutercollectie, grenzend aan een rustige leestuin. Wat tien jaar geleden nog een tentoonstellingsruimte was, werd bij de herinrichting van 2012 omgedoopt tot peuter- en voorleeshoek. Maar een herinrichting is duur, en voor de nieuwe peuterhoek schoot destijds alleen een lik verf en fleurig behangpapier over. Die vielen overigens in de smaak: een lener bezorgde ons een foto van een kinderkamer in net dezelfde kleuren, een exacte kopie van onze peuterhoek. Toch dook ook daar mettertijd een Cruijffiaans nadeel op: was dat bloemetjesbehang niet te meisjesachtig? Zouden we niet beter voor een rustigere, genderneutrale basis gaan? De Boekstart-deadline nam ook die twijfel weg: we doen het met wat we hebben.

Iedereen Leest zette ons op weg voor de verdere inrichting met hun inspirerende infosessies en met de info op boekstart.be. Dankzij sociale media konden we schaamteloos profiteren van de creativiteit van collega’s uit binnen- en buitenland. Zo vonden we op Instagram een foto van babyboekjes aan een waslijn: een leuke en spotgoedkope manier om de boekjes in de kijker te plaatsen, op grijphoogte van kinderhandjes. En badboekjes in een opblaasbad zagen we op de Instagram-feed van bib Vorselaar.

Met alle tips en inspiratie in het achterhoofd maakten we een boodschappenlijst. Een eerste zoekopdracht bracht ons bij gespecialiseerde inrichters van kinderdagverblijven en scholen. Mooi, degelijk materiaal! Maar helaas veel te duur voor ons budget.

Voorlopig zijn we blij met de eerste stappen die we het afgelopen voorjaar namen. Het uittekenen van de perfecte jeugdafdeling blijft moeilijk, maar projecten als Boekstart kunnen een welkome katalysator zijn.

Kleine ingrepen, groot effect

Door budgettaire beperkingen kwamen we al gauw uit bij minder gespecialiseerde leveranciers (denk genre Scandinavische meubelgigant). Niet getreurd, elk nadeel heb se voordeel: door de lagere kostprijs zijn we wellicht wat minder beducht voor beschadiging en nemen we onze aankopen vlotjes mee op verplaatsing, bijvoorbeeld voor een zomerse pop-up bib in het park. We bereikten bovendien een woonkamergezelligheid die perfect past bij knusse voorleesmomenten.

Boekstart-hoek bib Lier

Functionele aankopen als een kinderstoel, babybox en verzorgingskussen werden tot hiertoe niet zo vaak gebruikt. Toch zijn ze daarom niet minder belangrijk, al is het maar om de symbolische boodschap: baby’s welkom! Daarnaast besteedden we een deeltje van het budget aan minder functionele zaken: houten speelgoed, zitpoefen en — we zijn nu eenmaal Schapenkoppen — wat schapenvachten en knuffelschapen. Ook eenvoudige sfeerscheppers zoals een plant op een bijzettafel maken echt een verschil.

Vanaf de eerste dag kregen we enthousiaste reacties van bezoekers. Jonge ouders en kinderen van alle leeftijden nestelen zich graag met een boekje in onze nieuwe voorleeszetel en zithoek. We merken ook aan het rondslingeren van speelgoed, knuffels en prentenboeken dat de baby- en peuterhoek leeft, dat bezoekertjes zich er thuis voelen.

Na de eerste stapjes

Kinderhoek Bibliotheek Lier

Onze babyhoek is lang niet af. Er staat nog heel wat op onze verlanglijst, met bovenaan:
•    Een baby- en kindvriendelijke tuin met leuke voorleesplekken en een leeskamp, misschien zelfs enkele moestuinbakken.
•    Een warm speeltapijt op onze kille tegelvloer, betere temperatuurregeling tijdens de winter
•    Ruimte voor creativiteit in een letterlab: een krijtbord, lettermagneten, een oude schrijfmachine, enz.

Ongetwijfeld zal deze verlanglijst blijven veranderen, ook door de constante stroom van instaspiratie die we dankbaar gebruiken. Voorlopig zijn we blij met de eerste stappen die we het afgelopen voorjaar namen. Het uittekenen van de perfecte jeugdafdeling blijft moeilijk, maar projecten als Boekstart kunnen een welkome katalysator zijn.

Dit artikel verscheen in het nummer 2018/9 van het tijdschrift META, het vakblad voor de informatieprofessional in Vlaanderen.