Bibliotheken

Benieuwd hoe Boekstart in andere bibliotheken loopt? Of op zoek naar inspiratie over aangepaste activiteiten voor de Boekstart-doelgroep?
Hier ben je aan het juiste adres voor massa's tips, inspirerende praktijkvoorbeelden en de laatste Boekstart-nieuwtjes. 

Om Boekstart te versterken in de consultatiebureaus werden een aantal nieuwe afspraken vastgelegd die we hier verder toelichten. Ze vormen immers de richtlijnen van de vernieuwde samenwerking tussen Kind en Gezin, bibliotheken, organiserende besturen en vrijwilligers. In 2023 zullen we zowel de samenwerking als de gemaakte afspraken opnieuw evalueren en waar nodig verder bijsturen.

Pieter uit Holsbeek

Vandaag kwam ik langs in de bibliotheek in Holsbeek voor de info rond 'Boekstart'. Bedankt voor de uitgebreide uitleg en de goede hulp! Mijn zoontje Louis was superblij met zijn boekjes en kreeg niet genoeg van het lezen. Het enthousiasme spatte er vanaf. Wat was dat fijn om te zien! We komen snel terug! 

Er zijn een aantal basisacties om in iedere Boekstart-gemeente te realiseren. Die bundelden we in een Boekstart-checklist.
Neem de tijd om met je collega’s de checklist te overlopen en er een aantal actiepunten uit te halen. Zo kan je bij elk volgend intern Boekstart-overleg deze lijst erbij nemen om de acties te evalueren en volgende acties te formuleren. Je kan de checklist ook apart downloaden en afprinten.

Hoe start ik stapsgewijs met Boekstart?

Ben je geïnteresseerd om te starten met Boekstart en benieuwd wat het inhoudt? Met deze 4 stappen bouw je een stevige Boekstart-werking uit. Je kan hier ook meteen het kostenplaatje aanvragen. 

Is jouw bib babyproof?

Hoe richt je de kinderhoek in je bib in, zodat ze uitnodigend is voor baby's en peuters? Niet iedere bib beschikt over hetzelfde budget, maar ook met beperkte middelen kan er al heel wat gedaan worden om jouw bib helemaal babyproof te maken! 

Bibs en babyboekjes, wat houdt het in?

Wil je dat ouders ook de weg naar de bib vinden voor baby-en peuterboekjes? Een Boekstart-bibliotheek heeft baby-en peuterboekjes in huis en dat vraagt natuurlijk een ietwat andere benadering. We geven je enkele praktische tips.

Vorming

Of je nu een geïnteresseerde, startende of ervaren Boekstart-gemeente bent, Iedereen Leest wil elke gemeente zo goed mogelijk ondersteunen om iedereen mee te trekken in het Boekstart-bad. Samen maken we van Boekstart in jouw gemeente een succes!

Boekentips

Inge Umans schrijft iedere twee maanden vier boekentips voor onze nieuwsbrief. Bij deze recente boekentips krijg je meteen ook speel- en voorleestips om met de boeken aan de slag te gaan. Geef deze tips gerust door aan ouders of wie met kinderen werkt.

Huisstijl en media

Heb je het Boekstart-logo nodig voor de pers? Ben je op zoek naar foto's van baby's en peuters om bij een artikel over Boekstart te plaatsen of op de sociale media te gebruiken? Zoek je één van de vele filmpjes die we maakten om de Boekstart-boodschap kracht bij te zetten?

Lees meer

Praktijkvoorbeelden

Putse huisartsen willen mee zorgen voor meer leesplezier vanaf het prille begin.

Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Dat is ondertussen voor iedereen die met leesbevordering bezig is wel duidelijk. Want alles wat je vroeg leert, leer je voor heel je leven. Daarom wil de Putse bibliotheek kinderen en jongeren zoveel mogelijk stimuleren om te lezen. Hoe jonger men begint met lezen, hoe beter. En dat kan op heel wat plaatsen. Niet enkel in de klas of thuis, maar bijvoorbeeld ook in de wachtruimte bij de huisartsen.

Boekstart-bevraging - de antwoorden!

In de vorige nieuwsbrief lanceerden we een korte bevraging naar Boekstart-medewerkers in de bibliotheek. We kregen antwoord uit meer dan 75% van de Boekstart-bibliotheken. Daar zijn we heel erg blij mee. Dat maakt onze peiling des te waardevoller. Dankjewel!

We delen graag de resultaten!

 

Terugblik Voorleesweek - Voorleesbuddy's in de kinderopvang

Met duizenden waren ze: de voorleesbuddy’s die zich dit jaar op de website van Voorleesweek registreerden om voor te lezen tussen 18 en 26 november. Massaal wilden ze iemand al voorlezend een hart onder de riem steken, met taal prikkelen of via een verhaal tot rust brengen. Ook in kinderdagverblijven is de Voorleesweek een feest waarbij de deuren worden opgezet voor ouders, grootouders of andere liefhebbers om de kinderen te komen trakteren op verhalen. In dit artikel volgen we de voorleesbuddy's in vijf verschillende kinderdagverblijven in Vlaanderen en Brussel.