Activiteiten die je zelf kan organiseren in de bib
Op een eenvoudige en kleine manier kan je al heel wat leuke dingen in elkaar steken, zonder grote kosten te maken. Hier vind je alvast enkele laagdrempelige activiteiten waarmee je snel je bibliotheek kan omtoveren tot een paradijs voor de allerjongsten.
De ontdekruimte
Wat heb je nodig?
Buisjes, flesjes of potjes met goed sluitende deksels met verschillende soorten vullingen (rijst, water, paperclips, muntjes), verschillende soorten stofjes en lepeltjes. Let vooral op textuur, patronen, geluiden, vormen en kleuren.
Hoe pak je het aan?
Voorzie een plaats waar baby’s en peuters aan alles mogen voelen, met alles mogen rammelen en alles mogen ontdekken. Vergeet natuurlijk geen stoffen en plastieken boekjes!
Fotopret
Wat heb je nodig?
Gelamineerde foto’s van verschillende spullen, een perforator en een sleutelring
Hoe pak je het aan?
Hang verschillende foto’s aan een ring. Zorg ervoor dat de foto’s gelamineerd zijn, want baby’s en peuters zullen eraan willen sabbelen. Samen naar de foto’s kijken, nodigt uit om erover te vertellen. Je kan ouders aanraden dit thuis te doen met foto’s van het gezin.
Snoezelruimte
Wat heb je nodig?
Kussens, knuffels, gezellige sfeervolle verlichting en een boek, bijvoorbeeld het boek “De mooiste wiegeliedjes” (boek met CD)
Hoe pak je het aan?
Richt een snoezelruimte in waar ouders en hun baby’s even tot rust kunnen komen. Je kan de cd die bij “De mooiste wiegeliedjes” hoort, laten afspelen. Intussen kan er ook af en toe iemand voorlezen aan de kinderen.
Badschuim
Wat heb je nodig?
Een kuip water en veel badschuim
Hoe pak je het aan?
Vul een badkuip met water en zeep. Verstop een waterspeeltje of een badboekje in het water en laat de kinderen blazen tot het tevoorschijn komt. Je kan intussen lustig vertellen over het speelgoed. Bijvoorbeeld: hier komt de leeuw. Een leeuw is groot en heeft lange haren, ... Je kan er een verhaal of rijmpje aan koppelen.
Verteltent
Wat heb je nodig?
Een tipi of tent of simpelweg een paar lakens waar je een leuke tent mee bouwt én een voorleesvrijwilliger.
Hoe pak je het aan?
Maak een tent zodat je een intieme ruimte hebt waar er kan worden voorgelezen. Als je wil, kan je de tent inrichten volgens het thema van het boek. Zo kan je de kinderen echt onderdompelen in het verhaal.
Doe-het-na!
Wat heb je nodig?
Afbeeldingen of illustraties van verschillende gezichtsuitdrukkingen
Hoe pak je het aan?
Toon de peuter een afbeelding en maak dezelfde gezichtsuitdrukking. De peuters zullen gefascineerd blijven kijken en doen je vast en zeker wel na. In ieder geval levert het leuke foto’s op.
Fotobooth
Wat heb je nodig?
Een mooie achtergrond, een fotograaf en een fotoprinter zodat je de foto ter plekke kan printen.
Hoe pak je het aan?
In de bib van Waregem bemanden de vrijwilligers van de gezinsbond deze stand. Via de fotoprinter konden ze de foto die ze hadden genomen meteen afprinten en als souvenir meegeven. De technische dienst van de gemeente had geholpen om het decor in elkaar te steken.
Verstoppertje
Wat heb je nodig?
Een doek en knuffels
Hoe pak je het aan?
Laat de knuffels af en toe verdwijnen achter het doek en vraag de kinderen op zoek te gaan naar de knuffels. Hebben ze door dat ze onder het doek liggen? Laat voor de verandering ook even een boekje verdwijnen, zodat je daar in kan kijken van zodra de kinderen het vinden.
Pieterpeuterpad of hindernissenbaan
Simpelweg: een ‘reis rond de wereld’ voor de allerkleinsten. Je kan zelf een pieterpeuterpad in elkaar knutselen, maar je kan ook gewoon een hindernissenbaan maken met grote kussens waar baby’s en peuters over kunnen kruipen, een mobiel waar ze onder kunnen kruipen, een stoffen tunnel om door te kruipen enzovoort.
De bib van Mechelen maakte hun eigen pieterpeuterpad. Heb je een creatieve duizendpoot in je team? Dan kan je met deze tips alvast iets leuk in elkaar steken.
Zoektocht door de bibliotheek
Wat heb je nodig?
Grote afbeeldingen of knuffels
Hoe pak je het aan?
Neem de kinderen mee op zoektocht door de bibliotheek. Telkens als je iets tegenkomt, benoem je het en vertel je over wat je verstopt hebt. Je kan verschillende knuffels verstoppen of je zou ook telkens konijn kunnen verstoppen die iets anders doet. Hier poetst hij z’n tanden, daar doet hij een pyjama aan, daar leest hij een boek.
Verzorg de knuffel
Wat heb je nodig?
Een knuffel, pleisters en het boek: “Nog even een kusje erop” van Jörg Mühle (uitgeverij Gottmer) of “De kleine dierendokter” van Eric Bouwens (Uitgeverij Oogappel)
Hoe pak je het aan?
“Nog even een kusje erop” Oei, de knuffel heeft zich pijn gedaan! Help de kinderen de knuffel goed te verzorgen en laat ze een pleister op de knuffel plakken. Je kan op voorhand vragen of de ouders de favoriete knuffel van hun kinderen willen meebrengen. “De kleine dierendokter” Alle dieren in het boek hebben hulp nodig. Door de peuter te laten doen wat de dieren in het boek vragen, wordt de peuter een echte dierendokter! Verzamel knuffels en leg ze in bed. Verzin behandelingen, neem er ook echte windels, pleisters en doekjes bij.
Handpoppenspel
Wat heb je nodig?
Handpoppen en een laag meubel
Hoe pak je het aan?
Beeld een verhaal uit met handpoppen, en zing samen liedjes.
Live Tik Tak
Iedereen kent Tik Tak, maar met een beetje creativiteit kan je het populaire TV-programma ook in het echt uitbeelden. Het is erg eenvoudig opgebouwd en kinderen zijn gegarandeerd helemaal mee. In dit filmpje zie je hoe de kinderbegeleidster het aanpakt. Ze laat de muziek en geluiden van een klassiek Tik Tak-filmpje afspelen op de laptop en met behulp van enkele kleurrijke voorwerpen, wat verf en poppetjes maakt ze er een live-show van.
Op zoek naar meer ideeën? Neem hier een kijkje!
De speelbank verzamelt ideeën voor speelhoeken. Dit is bedoeld voor kinderbegeleiders in de kinderopvang, maar er staan heel wat leuke activiteiten op waar ook 'boeken' en 'voorlezen' aan te pas komen.