Werk je in een consultatiebureau in een Boekstart-gemeente? Dan mag je als vrijwilliger de Boekstart-materialen aan de ouders meegeven.
Als je ouders met een baby van 6 maanden oud verwelkomt, geef je hen het babypakketje voor ze op consult gaan bij de verpleegkundige en vertel je hen kort waarom vroeg beginnen met het ontdekken van boekjes zo fijn en belangrijk is. Je kleeft dan ook een Boekstart-sticker in het kindboekje, zodat kan bijgehouden worden wie het pakket heeft gekregen en wie niet.
Zijn de kinderen 15 maanden oud, geef je hen de bon om in de bib hun peutertas op te halen voor ouders bij de arts binnen gaan. Toon hen de tas. Vertel hen dat de bibliotheek speciaal voor de allerjongsten een mooie collectie heeft samengesteld en dat er een gezellige baby-en peuterhoek is ingericht. Kleef ook hier weer een stickertje in het kindboekje.
Deze filmpjes tonen alvast hoe je dit kan doen:
Deze informatiefiches kan je ophangen in het consultatiebureau. Het kan een handig geheugensteuntje zijn voor wanneer je ouders voor je hebt met een baby van 6 maanden of een peuter van 15 maanden en je kan er nieuwe vrijwilligers snel mee informeren over de bedoeling van Boekstart.
Taak van de vrijwilliger
Boekstart-info voor het consultatiebureau
De Boekstart-verantwoordelijke in je plaatselijke bib is je aanspreekpunt voor vragen die je hebt over het programma. Je kan met hem of haar afspraken maken over het leveren van materialen. Laat bijvoorbeeld op tijd weten wanneer de voorraad babypakketten en bonnen in het consultatiebureau begint te slinken, zodat er nieuw materiaal kan geleverd worden.
Hieronder vind je een overzicht van Boekstart-promotiematerialen die je kan ophangen in het consultatiebureau. Kom je iets tekort? Laat het dan weten aan de Boekstart-verantwoordelijke in de bib.
Overzicht Boekstart-promotiematerialen voor het consultatiebureau
Waarom is vroege geletterdheid zo belangrijk? Wat houdt een vroege start met boeken en met leesplezier in?
In het eerste filmpje gaan we dieper in op het Boekstart-programma.
In het tweede filmpje vertellen we hoe Boekstart in de praktijk loopt en wie welke taak op zich neemt.
Wanneer je met anderstalige ouders te maken hebt en het moeilijk is om de Boekstart-boodschap in het Nederlands over te brengen, hebben we een aantal meertalige hulpmiddelen voor je.